Questions – and so many of them!

Heel mijn leven heb ik al vragen. Als kind vroeg ik me al af waarom we niet zo laat op mochten blijven als volwassen mensen, waarom we een lampje moesten gebruiken tijdens het lezen, waarom moeten we elke dag met tandpasta onze tanden moeten poetsen?

Het stellen van deze vragen is nooit gestopt. Ik vroeg me af waarom dat er een dag en nacht was. Waarom stroomt het water uit de beek maar een kant op? Waarom leggen vogels eieren? Hoe ziet de wereld er verder uit (wat is er aan de andere kant van de beek)?

Tijdens de pubertijd waren het natuurlijk rebellerende vragen, en toen ik op kamers ging waren het vooral genietende vragen, en door de jaren heen zijn de vragen in mijn hoofd stevig verandert. Natuurlijk komt dit ook doordat er ook wel wat meer kennis bij is gekomen. Niet al teveel uiteraard, maar toch genoeg om de vragen waar ik over nadenk drastisch te veranderen.

Op dit moment zijn het vooral sociale vragen. Zoals wat is de relatie tussen bepaalde mensen? Waarom reageren mensen op een bepaalde manier? hoe reageer ik zelf, kan ik hier iets aan veranderen? Waarom kijken mensen hier in Nederland soms langs elkaar en in andere culturen juist niet? Wat is genieten? Wat is pijn? Hoe kan ik er het beste mee omgaan? Wat zijn mijn goede eigenschappen en wat mijn slechte? Wat zoek ik in een relatie, en welke eigenschappen vindt ik bij een ander belangrijk? Wat vind ik leuk en wat niet? Waarom vinden mensen dingen leuk? Wat maakt het dat dingen leuk zijn? Wat maakt het dat zaken mooi zijn? Wat is wachten eigenlijk en waarom vinden zoveel mensen het naar? Hoe zit onze maatschappij in elkaar? Gaat het allemaal wel goedkomen met onze maatschappij? Zijn wij mensen niet bezig om alsmaar meer te vervreemden van elkaar? Hoe gaan we dit tegen?

Ook heb ik vragen die vanuit de studie en mijn werk mijn hoofd zijn binnen geglipt. Waarom is de realiteit zoals hij is? Waarom denk ik? Hoe zit het met intelligentie? Hoe zit het met bewustzijn? Kunnen we dit ooit namaken met technologie? Zo ja, hoe? Wat is technologie en hoe heeft dit zich door de jaren heen ontwikkeld? Hoe reageren mensen op technologie? Hoe ontwikkeld technologie zich? Kunnen we daar grip op krijgen? Waarom willen we graag allemaal een telefoon als verlengstuk van ons lichaam? Waar gaat het heen met de mens en zijn technologie? Welke innovaties staan op korte termijn te gebeuren en welke paradigma verschuivingen ga ik in mijn leven nog allemaal meemaken? Hoe zien de mens-technologie relatie in andere culturen uit en kunnen we daar lering van trekken? Waar gaat het heen met onze aarde? Kunnen we op de manier waarop we nu leven ook overleven als soort? Zo nee, is de wetenschap en technologie wel de moeite waard om na te streven? Zijn er ook andere manieren waarop we ons leven kunnen indelen? Hoe mooi zijn die manieren? Wat zijn de overeenkomsten tussen de verschillende way-of-live’s? Waarom zijn er zoveel conflicten tussen de verschillende religieuze stromingen en gebieden op de wereld? Kunnen we niet met z’n alle happy samenleven op deze kleine, beperkte wereldbol?

Voldoende vragen dus, en het worden er elke dag weer meer. Dat is ook de reden dat ik ze van me af ben gaan schrijven. Er zijn simpelweg veel teveel vragen om in je hoofd mee bezig te zijn, en ik denk dat het gezond is om te proberen ze van me af te schrijven in plaats van er tegelijkertijd mee bezig te zijn?

Om een beetje structuur aan te brengen heb ik drie hoofdthema’s voor mezelf bedacht. Ze komen overeen met de drie categorieën die je hier kunt vinden:

  • Culturen en andere werelden: My life as a Traveler.
  • Filosofie: My life in Philosophy.
  • Software & technologie: My life as a Geek.

Bij mijn reizen zal ik voornamelijk mijn bevindingen neerzetten die ik af en toe tijdens mijn avonturen over de wereld mag ervaren. De wereld aan de andere kant van onze landsgrenzen is echt te prachtig voor woorden en verdient vaker dan eens wel om met lof beschreven te worden. Onder het kopje filosofie zal ik proberen om de hersenspinsels rondom de hoofdvragen in mijn leven neer te zetten. Dit zullen voornamelijk vragen, verhalen en ideeën zijn rondom:

  • Menselijk / sociaal gedrag & gevoelens.
  • Kustmatige intelligentie.
  • Biologische / menselijke evolutie.
  • Technologische evolutie.
  • Kennis en hoe we er mee om moeten en kunnen gaan.
  • Het leven, de wereld en onze realiteit (Life, the universe and everything ;-))

Onder de categorie software en technologie zal ik vooral technische weetjes en ervaringen neer gaan zetten die betrekking hebben op mijn zakelijke leven. Het valt me nu alleen al op dat ik vaak teveel aan het genieten ben van het mooie werk, en er daardoor niet altijd aan toekom om de mooie avonturen die ik daarin beleef van me af te schrijven. Alleen denk ik ook dat het goed is om hier toch energie in te steken. Dit zijn namelijk onderwerpen die heel veel analyseren en denken nodig hebben, en voor je het weet is de harde schijf in je hoofd er teveel mee gevuld.

Oké, genoeg introductie voor nu. Het is vandaag dertig december tweeduizend en twaalf, en er staat nog een heleboel moois op de agenda voor dit jaar. Geniet en als je vragen voor me hebt: stel ze me!

Dit is in ieder geval wie ik ben. Welkom in mijn leven…

Questions

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s