De gouden driehoek.

Na een ontzettende spannende tocht over de ‘Golden Triangle’ van Delhi=>Agra=>Jaipur=>Delhi zijn we weer veilig terug in Delhi. Het was me het reisje wel zeg. We hebben echt van alles meegemaakt, en ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen. De Taj Mahal was natuurlijk een van de hoogtepunten wat betreft bezienswaardigheden, maar ook het Rode Fort van Agra en het Stadspaleis van Jaipur zijn echte aanraders. Gelukkig waren we een beetje buiten het hoogseizoen, dus het viel wat betreft toeristen wel mee. Tussen de standaard aanwezige Chinese toeristen zag je her en der een enkel verdwaald stelletje. Doordat het er zo weinig waren konden de mannetjes van de verkoopkraampjes, gidsen en verklede mannetjes hun aandacht dan ook volledig op ons richten en dat hebben we geweten ook.

Zoals ik al zei is de Taj Mahal echt een fenomenaal bouwwerk. Volledig uit marmer opgetrokken is het ontzettend mooi om het in de verte in de zon te ziet schijnen. Als je vervolgens dichterbij komt en door de gids (die hadden we op de eerste dag ook eentje bij ons) de historie ervan te weten komt kun je echt de waarde van deze prachtige graftombe waarderen. Een klein vreemd puntje waar een luchtje aan kleeft is er wel. Je mag er namelijk niet met de schoenen aan in. Dus op de trap er naar toe hebben al duizenden, misschien wel miljoenen Hindi met hun zweetvoeten zitten te lopen, en zoals je dat kunt voorstellen ruikt dat nogal – laten we zeggen minder fris.

Het was trouwens wel vreemd om een chauffeur te hebben die ons drie dagen lang bracht waar we ook maar wilden, en het geen probleem vond als we een keer iets later dan de afgesproken tijd terug bij de auto waren (Hij sliep er ook in). Hij reed overigens heel erg netjes en dat is in de permanente chaos (een trip kon wel tot vijf uur duren) toch best wel een uitdaging. Het meest indrukwekkende was de reis van Agra naar Jaipur. Daar kwamen we in kontreien waar echt helemaal geen beschaving was. Je zag de mensen echt erbarmelijk leven en dat was toch een groot contrast met de luxe hotels waar wij in beide plaatsen in verbleven. Geloof maar niet dat de mensen daar televisie hadden, of ooit bij een snackbar waren geweest. Er waren gewoon geitendrijvers en mannetjes die de hele dag bij een akker vertoefden om er voor te zorgen dat deze geen last van vogels hadden. Droogte, ruïnes, armoede en desondanks een heeeeele hoop mensen, af en toe afgewisseld met een enclave van vrachtwagens en tig miniatuur winkeltjes.
En natuurlijk: De olifanten en de kamelen! In plaats van vrachtwagens en tractoren is het hier heel normaal dat er een kameel voor een kar gespannen wordt. Het mooie van die beesten is dat ze zo ontzettend ‘relaxed’ vooruit sjokken en overal lak aan hebben… Echt heerlijk. In mijn volgende leven word ik ook kameel. Wat betreft olifanten: die werden bij het Amber Fort in Jaipur ingezet om de argeloze toeristen naar het fort heen te brengen. Jammer genoeg hebben we dat nog niet zelf kunnen ervaren maar we hopen dat we dit in het zuiden van India wel nog kunnen doen.

Op de agenda staat voor morgen nog een rondtocht door Delhi, gevolgd door een feest georganiseerd door Koenig, waarna we de zondagochtend naar Chennai vertrekken. Wat we daar tegen gaan komen weten we niet, maar het zou mij persoonlijk niets verbazen als we de ervaringen van Agra naar Jaipur wat betreft armoede weer tegen gaan komen…

Er staan al wat losse foto’s in het fotoalbum van Inge, maar die van mij komen nog. Nu moet er eerst geslapen worden…

Vanuit Delhi, ook zo een stad die nooit slaapt: Welterusten!

Hmz, dat is flink tegenstrijdig J

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s